احتمال آسیب های ورزش رزمی / دلایل و روش های پیشگیری آن
احتمال آسیب های ورزش رزمی ورزش های رزمی به شکل های مختلفی صورت می گیرد. بعضی از افراد برای حفظ تناسب اندام، بعضی ها برای داشتن بدنی سالم و چندین دلیل دیگر ورزش انجام می دهند. در این میان ورزش رز...
احتمال آسیب های ورزش رزمی
احتمال آسیب های ورزش رزمی ورزش های رزمی به شکل های مختلفی صورت می گیرد. بعضی از افراد برای حفظ تناسب اندام، بعضی ها برای داشتن بدنی سالم و چندین دلیل دیگر ورزش انجام می دهند. در این میان ورزش رزمی یک نوع خاصی از ورزش هم محسوب می شود. آسیب جدی این ورزش در مقایسه با ورزش های دیگر چندان زیاد نیست. میزان آسیب هر فرد با توجه به مهارت آن به صورت عکس می باشد و شدت آسیب ورزشکار با مهارت آن ولی رابطه مستقیم دارد. چون از بعضی تکنیک های ترکیبی و یا تکنیک های سخت استفاده می کنند.
به طور مثال اگر فردی مهارت کمی داشته باشد صدمات وارد و شدت آن بسیار زیاد خواهد بود. حدود ۵۹ درصد آسیب های یک ورزش رزمی به صورت ۱۵ نفر در ۹۰ هزار نفر می باشد و یا در ورزش کشتی حدود ۲۷ نفر در ۹۰ هزار نفر است. حدود ۵۸ درصد آسیب های ورزش رزمی در زمان تورنمنت و حدود ۴۱ درصد آن در غیر تورنمنت می باشد.
در ورزش رزمی کاراته آسیب های وارده از ضربات مشت از ضربات با پا بیشتر می باشد.
در ورزش رزمی تکواندو آسیب های وارده از ضربات مشت بیشتر می باشد.
دلایل ایجاد صدمات در ورزش رزمی
- وارد شدن ضربه مستقیم به بدن
- حرکات چرخشی و تعادلی
- انجام بعضی از حرکات پا و مشت به شکل متوالی و پی در پی که احتمال شکستگی آن بسیار زیاد است.
احتمال بروز صدمات در ورزش های رزمی
در ورزش تکواندو حدود ۵۳ درصد به سر و گردن آسیب وارد می شود و حدود ۱۶.۵ درد صدمات به قسمت اندام فوقانی می باشد و حدود ۱۷.۵ درصد صدمات هم به قسمت اندام های تحتانی می باشد.
آسیب های ورزش رزمی و شدت آن به شرح زیر است:
- از شایع ترین آسیب ها در ورزش های رزمی مانند خراشیدگی سر و صورت و بدن است.
- کشیدگی و یا پاره شدن رباط و یا عضلات تاندونی و حتی له شدگی هم با خود به همراه دارد.
- اسیب های شدید این ورزش بیشتر مربوط به قسمت هایی از : وارد شدن ضربه به قسمت سر، پاره شدن بعضی از اندام های داخلی بدن از جمله طحال و کبد و از همه بدتر ضربه مغزی می باشد.
انواع احتمال آسیب های ورزش رزمی
- آسیب به سر و گردن
زمانی که ضربات مشت و یا پا به سر و گردن و یا چشم وارد شود و باعث پارگی و خونریزی در بینی فرد می شود و حتی کبودی چشم را با خود به همراه دارد و در بعضی موارد دیده شده در ورزشکاران حتی خراشیدگی قرنیه هم وجود دارد. از شدید ترین آسیب های وارده، ضربه مغزی می باشد و یا ضربه به قسمت گردن است که در این مواقع داشتن کلاه ایمنی از آسیب به قسمت های نرم صورت جلوگیری می کند.
- آسیب به قسمت اندام فوقانی
از آسیب های شایع در قسمت فوقانی در مچ دست و ساعد می باشد. معمولاً ساعد دچار در رفتگی می شود و یا احتمال پاره شدن و یا کشیدگی رباط و عضلات را با خود به همراه دارد.
- آسیب به قسمت اندام تحتانی
از شایع ترین آسیب ها به اندام های تحتانی شامل کبودی در قسمت ران و پشت پا و ساق پا می باشد. متأسفانه زانو هم جزو این آسیب ها محسوب می شود. ورزش تکواندو نیاز به تعادل بالا دارد و چون فرد به سمت عقب و جلو زیاد می رود، احتمال آسیب دیدن زانو بسیار بالا می رود و یا به قسمت مینیسک و یا رباط زانو آسیب هایی وارد می شود. هم چنین کشکک پا را دچارآسیب و یا شکستگی می کند و خیلی کم هم اتفاق افتاده است که زانو در رفته باشد.
- وارد شدن آسیب به قسمت شکم
ضربه به قسمت شکم مخصوصاً اگر با پا صورت گیرد باعث آسیب به قسمت های کبد، طحال و کلیه و حتی پانکراس می شود و بعضی مواقع حتی وارد دشن ضربه به بیضه ها باعث خونریزی و آسیب جدی به بیضه ها می شود.
- وارد شدن آسیب به قسمت قفسه سینه
اگر ضربات وارد به قسمت قفسه سینه با پا و یا دست شدید باشد، باعث شکستگی و یا حتی التهاب دنده ها می شود و باعث وارد شدن هوا به داخل پرده جنب شده که آسیب جدی محسوب می شود.
- بیماری آسم
افرادی که دچار بیماری آسم هستند، اگر بیماری آن ها کنترل شده باشد فرد قادر به انجام ورزش های رزمی می باشد. این افراد باید توجه داشته باشند قبل از مسابقه حتماً خود را با انجام ورزش هایی گرم نمایند.
- بیماری تشنج
طبق تحقیقات به دست آمده اگر افراد ورزش های منظمی داشته باشند می توانند بیماری تشنج را کنترل نمایند. البته در ورزش های رزمی فرد باید زیر نظر پزشک خود این ورزش را انجام دهد.
پیشگیری
- استفاده از وسایل های حفاظتی از جمله ساق دست و پا، بازو بند
- استفاده از کلاه مناسب
- استفاده از حفاظ دندان و بیضه
- گرم نمود و نرمش بدن قبل از مسابقه
- انجام حرکات کششی
- استراحت کافی
در چه مواقعی نباید مسابقه را ادامه داد؟
- شکستگی یکی از اندام های بدن
- ضربه مغزی
- آسیب به چشم
- وارد شدن آسیب به بیضه ها
حال چه کسانی نباید این ورزش را انجام دهند؟
- افرادی با مشکلات قلبی
- فشار خون بالا
- دیابت
- تشنج کنترل نشده
- داشتن یک چشم سالم
- داشتن یک کلیه
- طحال و کبد بزرگ
- نارسایی کلیوی
- مشکلات مفصلی
- کسانی که بیماری های عفونی و قابل انتقال دارند
یکی از راهکارهای جلوگیری از عواقب مالی ناشی از این آسیب های ورزشی، استفاده از بیمه ورزشی است که هم توسط فدراسیون، هم توسط باشگاهها و هم توسط خود ورزشکاران قابل خریداری هست.
این خبر توسط شهروند خبرنگار ارسال شده و صحت آن توسط پایگاه خبری خبریفا رد یا تائید نمی شود |
ورزش های رزمی خیلی پرریسک هستن. حتماً باید برای آسیب دیدگی های احتمالی در این ورزشها فکری بکنید. مخصوصا که در ایران کار حرفه ای هم کم انجام میشه و بدنسازی مناسبی هم ندارن ورزشکارها.